Ali bi bila Nemčija mogoča s 100-odstotno sončno energijo?

Širjenje vetrne energije se upočasnjuje. Ali je vetrna energija res nujna za energetski preobrat ali bi bila celo uspešna ob izključno 100-odstotni uporabi sončne energije?

  Prenesi videoposnetek: 1920x1080 116 MB   Download Germany Solar PDF
Kako bi 1400 GW fotovoltaike zadostilo 900 TWh neto porabe električne energije v Nemčiji?

00:00 Začetek
00:37 Inventarizacija in širitev vetrne energije v Nemčiji
01:11 Samo sončna energija? Vprašanje, ki ga omogoča le nov gradbeni standard
01:41 Porazdelitev svetovnega prebivalstva glede na zemljepisno širino
01:53 Kaj je na drugih celinah na geografski širini Nemčije?
02:58 Scenarij 1400 GW fotovoltaika 4000 GWh baterije 900 TWh poraba in energija na plin
06:10 december 2020 litij-železo-fosfatne baterije za manj kot 100 €/kWh skupnih stroškov
07:12 Struktura izračuna
08:41 80 GW elektrarn CCGT je dovolj, zelo malo sprememb obremenitve
09:45 Ekstremne spremembe obremenitve vsak dan v trenutnem sistemu
11:00 Druga merila za načrtovanje elektrarn CCGT - hitra sprememba obremenitve postane nepotrebna
11:53 180 GW energije na metan je dovolj
13:27 Jasna časovna razmejitev med uvedbo soproizvodnje toplote in električne energije na metan
14:37 Zelo sončen majski teden - 180 GW energije v metan ves teden
16:27 Ocena rezultatov - potrebnih je 245 TWh uvoza metana
18:16 Stopnja podzemnega skladiščenja metana
19:16 Potreben presežek južnih držav za uvoz metana
20:11 Potrebe po razširitvi podzemnega skladiščenja plina
20:35 Vodik H2 neprimeren za energetiko
23:19 konec


Glasba: Andy Mangele

Koliko energije mora hiša proizvesti? Koliko energije mora hiša proizvesti?
Kolikor je le mogoče! Ker moramo prenehati izkoriščati nafto, premog, biogoriva, zemeljski plin in uran. Naše hiše morajo k temu prispevati v največji možni meri.
 


Novice in izjave o aktualnih temah, povezanih z energetskim prehodom, varstvom podnebja in potrebnim razvojem za globalno blaginjo.

Koliko energije mora hiša proizvesti? Koliko energije mora hiša proizvesti?
Kolikor je le mogoče! Ker moramo prenehati izkoriščati nafto, premog, biogoriva, zemeljski plin in uran. Naše hiše morajo k temu prispevati v največji možni meri.


Ponovni razmislek o mestih: nov gradbeni standard ClimateProtectionSuperiorityHouse Ponovni razmislek o mestih: nov gradbeni standard ClimateProtectionSuperiorityHouse
Parlamentarna skupina Zelenih v Bundestagu bo 19. marca 2021 gostila spletno konferenco "Rethinking Cities". Prisotni smo na virtualni razstavi: Novi gradbeni standard KSÜH.


Ponovni razmislek o energetskem prehodu: cenovna laž Ponovni razmislek o energetskem prehodu: cenovna laž
Zahteva po "več denarja za varstvo podnebja" temelji na laži o ceni. Vendar potrebujemo več motivacije, kreditov in priložnosti za resnično učinkovit energetski prehod.


Poletno/zimno uravnoteženje sončne energije - sezonsko skladiščenje Poletno/zimno uravnoteženje sončne energije - sezonsko skladiščenje
Primerjava različnih pristopov k uravnoteženju poletnega in zimskega obdobja. Sedem različnih lokacij, od Osla do Kaira, je bilo pregledanih za sezonsko uravnoteženje.


Energetski prehod - Prehranski prehod - Socialni prehod Energetski prehod - Prehranski prehod - Socialni prehod
Vsi govorijo le o energetskem preobratu za zaščito podnebja, vendar potrebujemo tudi preobrat na področju proizvodnje hrane in socialnih zadev. Rešitev za vse tri obrate.


DIY test toplotne izolacije alternativnega gradbenega materiala DIY test toplotne izolacije alternativnega gradbenega materiala
Cene gradbenega lesa so se spomladi 2021 močno zvišale, pojavile pa so se tudi težave z dobavo. Toda cene lesa za druge namene, kot je ta gradbeni material, dejansko nekoliko padajo.


Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote Rekuperacija vlage Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote Rekuperacija vlage
Izjemno varčen in tih, vendar z velikimi zalogami moči, ki zagotavljajo najboljšo kakovost zraka v prostoru tudi na večjih zabavah. Samoumevno je, da je del osnovne opreme.


Večja učinkovitost pri ogrevanju, hlajenju in pripravi tople vode s 3 novimi patenti Večja učinkovitost pri ogrevanju, hlajenju in pripravi tople vode s 3 novimi patenti
Kako lahko toplotna črpalka zrak-voda doseže višji AER kot toplotna črpalka zemlja-voda in kako lahko drastično zmanjšamo potrebo po električni energiji za ogrevanje vode?


Motnje v hišah Motnje v hišah
Trg hiš je v tako groznem stanju, kot je bil trg električnih avtomobilov leta 2003: v letu, ko je bila ustanovljena Tesla, je bil Peugeot 106 najboljši električni avtomobil.


Vizualni nesporazum ali kako hiša na 2/3 Vizualni nesporazum ali kako hiša na 2/3
njegove velikosti. Zaradi tega vizualnega nesporazuma je bil videoposnetek "Motnje v hišah" ponovno objavljen z izboljšano grafiko.
          Ali bi bila Nemčija mogoča s 100-odstotno sončno energijo?: Širjenje vetrne energije se upočasnjuje. Ali je vetrna energija res nujna za energetski preobrat ali bi bila celo uspešna ob izključno 100-odstotni uporabi sončne energije? https://gemini.pege.org/2021-sl/germany-solar.htm